Автор: Силвия Берова, kaldata.comСледвайте Гласове в Бъдещето идва по-скоро, отколкото предполагаме. Нововъзникващите

...
Автор: Силвия Берова, kaldata.comСледвайте Гласове в Бъдещето идва по-скоро, отколкото предполагаме. Нововъзникващите
Коментари Харесай

12 нови технологии, които ще променят бъдещето на нашия свят

Автор: Силвия Берова, kaldata.com
Следвайте " Гласове " в 

Бъдещето идва по-скоро, в сравнение с допускаме. Нововъзникващите технологии ще трансформират метода, по който живеем, по който се грижим за физиката си и ще ни оказват помощ да предотвратим климатична злополука.
Независимо дали ни харесва или не, технологията бързо се развива, и усъвършенства, предлагайки разнообразни нововъведения и революционни планове всяка година.
Най-отличителните мозъци са ангажирани, и създават следващата бъдеща технология. Тя изцяло ще промени метода, по който живеем.

Може да ни се коства, че научният напредък е постоянен, само че ние сме претърпели интервал на голямо софтуерно усъвършенстване през последния половин век.
В момента са действителност нововъведения, които до наскоро са били част от научната фантастика. Независимо дали това са роботи, които могат да четат мисли, изкуствен интелект (Artificial Intelect, AI), който може да основава изображения, холограми, бионични очи или друга впечатляваща технология, има какво да се чака от света на бъдещите технологии.
Ето някой от най-интересните технологии от бъдещето:
 
Пясъчни акумулатори

Не всяка технология, която усъвършенства нашето бъдеще, би трябвало да е комплицирана. Някои от тях са елементарни, само че извънредно ефикасни.
Такъв образец показват финландски инженери, които са намерили метод да превърнат пясъка в гигантска батерия.
Чрез натрупването на 100 тона пясък в железен резервоар с размери 4 x 7 метра, те го нагряват благодарение на вятърна и слънчева сила.
Впоследствие тази топлина може да бъде разпределена от локална енергийна компания, с цел да осигури топлина на сградите в околните региони. Енергията може да се съхранява по този метод за дълги интервали от време.
Всичко това се случва посредством идея, известна като резистивно нагряване. Това е мястото, където материалът се нагрява от триенето на електрически токове.
Пясъкът и всеки друг не-суперпроводник се затоплят от електричеството, което минава през тях. Генерирана топлота може да се употребява за енергия.
 
Подводни ръкавици

Много технологични разработки са взаимствани от природата и животинския свят. „ Окта ръкавиците “ не са изключение.
Изследователи от Virginia Tech са основали подводни ръкавици, които имитират смукателните качества на октопод за човешка ръка.
Екипът зад тези ръкавици премисля метода, по който работят смукателите на октопода. Този дизайн е основан, с цел да извършва същата функционалност като упоменатите смукатели, активирайки прикрепване към предмети с лек напън.
Чрез потреблението на тези смукатели и набор от микросензори, смукателите на ръкавиците могат да се стягат и разхлабват, с цел да захванат предмети под вода, без да ползват мощ на смачкване.
Това може да се употребява в бъдеще от спасители водолази, подводни археолози, мостови инженери, избавителни екипи и други области.
 
Ксенотрансплантация

Ксенотрансплантацията е процедура за трансплантация, внедряване или вливане на човешки кафези, тъкани или органи от скотски източник. Тя има капацитета да революционизира хирургията.
Една от най-честите процедури, осъществявани до момента, е слагането на сърце на прасе в човешко тяло. Това към този момент е приложено сполучливо два пъти.
При тези интервенции сърцето не може неотложно да бъде сложено в човек. Предварително би трябвало да се извърши генно модифициране. За тази цел избрани гени би трябвало да бъдат извадени от сърцето и към него би трябвало да се прибавят човешки гени. Това се постанова най-много заради нуждата от приемане на органа, и попречване на отхвърлянето му от имунната система. Също по този начин и за попречване на несъразмерен напредък на сърдечна тъкан.
Към сегашния миг тези интервенции са рискови и няма сигурност за техния триумф. Въпреки това, в близко бъдеще можем да забележим ксенотрансплантации, които се случват постоянно, предоставяйки сърца или тъкани от животни на хора, нуждаещи се от тях.
 
AI генериране на изображения

Тъй като изкуственият разсъдък продължава да извършва задания също толкоз добре, колкото и хората, има нова промишленост, която би трябвало да прибавим към листата – светът на изкуството. Изследователи от компанията OpenAI основават програмен продукт, който може да основава изображения.Изтer © OpenAI
Въведете „ куче, носещо каубойска шапка, пеещо под дъжда “ и ще получите голям брой изцяло истински изображения, които дават отговор на това изложение. Можете даже да изберете в какъв стил на изкуството да се изобрази поръчката ви. Технологията обаче не е усъвършенствана и към момента има проблеми.
Тази технология, известна като Dall-E, към този момент е втората й итерация и екипът зад нея възнамерява да продължи да я развива в допълнение. В бъдеще можем да забележим тази технология, употребена за създаване на художествени изложения, за компании нуждаещи се от бързи, оригинални илюстрации или, несъмнено, за гражданска война в метода, по който създаваме мемета в интернет.
 
Роботи за разчитане на мозъка

Вече не е научна фантастика и потреблението на технология за разчитане на мозъка се усъвършенства доста през последните години. Едно от най-интересните и практични приложения, които сме виждали тествани до момента, идва от откриватели от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана (EPFL).
Благодарение на алгоритъм за машинно образование, ръка на робот и интерфейс мозък-компютър, тези откриватели са съумели да основат средство за пациенти с тетраплегия (хора с нарушавания в придвижването на горната или долна част на тялото си) да взаимодействат със света.
При проби ръката на робота ще извършва елементарни задания като придвижване към затруднение. След това логаритъмът ще интерпретира сигнали от мозъка с помощта на ЕЕГ капачка и автоматизирано ще дефинира по кое време ръката е направила придвижване, което мозъкът счита за погрешно, да вземем за пример напредване прекомерно покрай трудността или прекомерно бързо.
С течение на времето логаритъмът може да се приспособява към желанията на индивида и мозъчните сигнали. В бъдеще това може да докара до инвалидни колички, ръководени от мозъка, или помощни машини за пациенти с тетраплегия.
 
Реалистични холограми

Холограмите изпълват научнофантастичните книги, филми и просвета от години и макар че съществуват, остават мъчно постижими, изключително в огромен мащаб. Въпреки това, евентуална технология, която може да промени това, са holobricks.
Разработени от откриватели от университета в Кеймбридж и Disney Research, holobricks са метод за нареждане на голям брой холограми, с цел да се сътвори безпроблемно голямо 3D изображение.
Проблемът с множеството холограми сега е количеството данни, което те изискват, с цел да се създадат, изключително при огромен мащаб. Генерирането на елементарен HD екран за 2D изображение лишава около 3GB в секунда. Холограма с сходен размер и разграничителна дарба би била по-близо до 3TB в секунда, което е голямо количество данни.
За да се бори с това, holobricks ще дават обособени секции от едно огромно холографско изображение, мощно намалявайки количеството нужни данни. Това в последна сметка може да докара до потреблението на холограми в ежедневните развлечения на потребителите като филми, игри и цифрови екрани.
 
Дрехи, които могат да ни чуят

Технологията се развива бързо през годините, добавяйки нови функционалности към аксесоарите и облеклата, които носим всеки ден. Един обещаващ метод включва даването на опцията на дрехите да ни чуят, или най-малко със същия потенциал като ухото.
Изследователи от Масачузетския софтуерен институт са основали тъкан, която е в положение да разпознае сърдечен темп, пляскане с ръце или даже много слаби звуци. Екипът допуска, че това може да бъде употребена технология за слепи, употребена в здания за разкриване на пукнатини или даже вплетена в рибарски мрежи за разкриване на звука на риба.
Засега употребяваният материал е със забележителна дебелина и в развой на разработка, само че се чака  да бъде пуснат за потребителска приложимост през идващите няколко години.
 
Самовъзстановяващ се „ жив бетон “

Учените са създали материал, наречен „ жив бетон “, употребявайки пясък, гел и бактерии.
Строителният материал има структурна носеща функционалност, кадърен е да се самовъзстановява и е по-екологичен от бетона – вторият най-използван материал на Земята след водата.
Екипът на създаването се надява тя са помогне на бъдещи строителни структури, които биха могли да „ лекуват личните си пукнатини, да изсмукват рискови отрови от въздуха или даже да светят при команда “.
 
Интернет за всеки

Изглежда към този момент не можем да живеем без интернет, само че въпреки всичко единствено към половината от международното население има тази връзка. Има много причини за това, в това число стопански и обществени, само че за някои интернет просто не е наличен.
Google бавно се пробва да реши казуса, като използва балони с хелий, с цел да трансферира интернет в недостъпни зони, докато Facebook изостави проектите си да направи същото с помощта на дронове.
Компании като Hiber са възприели друг метод, като са изстреляли собствена мрежа от микросателити с размер на кутия за обувки в ниска околоземна орбита, които активират модем, включен във вашия компютър или устройство, когато прелети и ви достави данни.
Техните спътници обикалят към Земята 16 пъти дневно и към този момент се употребяват от организации като The British Antarctic Survey, с цел да обезпечат достъп до интернет до доста крайни елементи на нашата планета.
 
Изгасете горските пожари в тон

Горските пожари биха могли да се изгасят с дронове, които ще насочват силни шумове към дърветата от тяхната долна част. Тъй като звукът се състои от талази на налягане, той може да се употребява за нарушаване на въздуха към огъня, като по този метод ще прекъсва подаването на кислород към огъня. При вярната периодичност огънят просто изгасва, при потреблението на звуков пожарогасител. Ниските честоти имат най-хубав резултат.
 
Автомобилни акумулатори, които се зареждат за 10 минути

Бързото зареждане на електрическите транспортни средства се преглежда като основно за тяхното утвърждение, тъй че водачите да могат да спрат на бензиностанция и да заредят изцяло колата си за времето, належащо за кафе и потребление на тоалетната – отнемайки не повече от елементарна отмора.
Но бързото зареждане на литиево-йонни акумулатори може да утежни батериите. Това е по този начин, защото потокът от литиеви частици, известни като йони, от един електрод към различен за зареждане на устройството и поддържане на силата подготвена за приложимост, не се случва безпрепятствено при бързо зареждане при по-ниски температури.
Сега обаче е открито, че в случай че батериите могат да се нагреят до 60°C единствено за 10 минути и по-късно бързо да се охладят още веднъж до температурата на околната среда, литиевите пикове няма да се образуват и топлинните вреди ще бъдат избегнати.
Дизайнът на батерията, който са измислили, е самонагряващ се, употребявайки фино никелово фолио, което основава електрическа верига. Тя се нагрява за по-малко от 30 секунди, с цел да загрее вътрешността на батерията. Бързото изстудяване, което би било належащо след зареждане на батерията, ще се прави благодарение на охладителната система, проектирана в колата.
 
Изкуствени неврони върху силиконови чипове

Учените са разкрили метод да прикрепят изкуствени неврони към силициеви чипове, имитиращи невроните в нашата нервна система и копирайки техните електрически свойства.
Тяхната разработка дава постоянен способ за възпроизвеждане на електрическите свойства на реални неврони в най-малки елементи.
И още, новите неврони се нуждаят единствено от 140 нановата мощ. Това е една милиардна част от условието за мощ на микропроцесор, който други опити за основаване на синтетични неврони са употребявали.
Изследователите се надяват, че работата им може да се употребява в медицински импланти за лекуване на положения като сърдечна непълнота и Алцхаймер, защото изисква толкоз малко сила.
 
Източник: kaldata.com
 
 
 
 
 
28 Ное 202247426 Ное 202242825 Ное 202240624 Ное 202252322 Ное 202276120 Ное 2022599КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 202274419 Ное 202289518 Ное 2022256624 Sep 20223039
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР